O školi

Osnovna glazbena škola ”Lovro pl. Matačić” Omiš utemeljena je 1991. godine (utemeljitelj: pok. Mihovil Popovac, prof.) pri Centru za kulturu Omiš iz čijeg se sastava izdvaja  3.  rujna 2015. godine te postaje samostalna školska ustanova za osnovno glazbeno obrazovanje djece i mladih.

Naša glazbena škola dobila je naziv po slavnom hrvatskom skadatelju i dirigentu Lovri pl. Matačiću koji je pripadao eliti europske i svjetske glazbe 20. stoljeća.

Trenutno školu pohađa 195 učenika.  U svojoj 25 godišnjoj povijesti naša  Škola je glazbeno obrazovala 1100 učenika, od kojih je 42 izabralo glazbu za svoj životni put te su postali nadareni i akademski obrazovani glazbenici. Neki od njih danas su ponosni učitelji naše Škole.

Osnovna glazbena škola ”Lovro pl. Matači” Omiš ostvaruje sljedeće programe: klavir, viola, gitara, violončelo, harmonika, flauta, truba, violina, kontrabas, saksofon i oboa. U područnom odjelu Kostanje izvodi sljedeće programe: gitara, klarinet, truba i saksofon. U školi djeluju gudački i puhački orkestar te veliki i mali zbor.

Škola ima 4 odjela :

  •  odjel za puhačke instrumente (klarinet, oboa, flauta, saksofon i truba)
  • odjel za  gudačke instrumente (violina, viola, violončelo, kontrabas)
  • odjel za teoretske predmete i gitaru (solfeggio , teorija glazbe i  gitara)
  • odjel za klavir i harmoniku ( klavir i harmonika)

U sklopu  Škole organiziran je program početničkog solfeggia  namijenjen djeci koja pohađaju prvi i drugi razred redovne osnovne škole i program glazbene radionice namijenjen djeci dobne starosti od 4 do 6 godina. Od 2016. godine škola započinje sa radom glazbene radionice za djecu s poteškoćama u razvoju u suradnji s Udrugom „Prijatelji“.

Bogata javna djelatnost, organizacijska aktivnost te sudjelovanje i uspjesi na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima, smotrama, promocijama, svrstavaju Osnovnu glazbenu školu ”Lovro pl. Matači” Omiš među cjenjenije  osnovne glazbene škole  u Republici Hrvatskoj.